Forum:Seminar papers/Biophysics/2. LF/2018-2019/Group 5/CDF

From WikiLectures
This article was checked by pedagogue
This article was checked by pedagogue  

This article was checked by pedagogue.

Signature: Carmeljcaruana (talk)

The stamp can be inserted only by pedagogues.

Symbol kept vote.svg

Forum:Seminar papers/Biophysics/2. LF/2018-2019/Group 5/CDF

RADIOACTIVITY:

1. Which medical imaging technique produces a 2-dimensional image?

A.            Scintigraphy

B.            SPECT 

C.            PET

D.           All of the above

Correct Answer: A

2. Which of the following statements below is true?

A.            PET scans are more advantageous than SPECT because they require less tracer substance

B.            A collimator is used for SPECT to detect the amount of emitted protons

C.            SPECT and PET detect radiation from only above the patient meanwhile Scintigraphy detects it from circularly around the patient

D.             Gamma rays have not been used for tumor treatment

Correct Answer: A

3. A piece of radioactive material now has about 1 /16 of its previous activity. If the half-life is 4 hours the difference in time between measurements is approximately.

A.            8 hours.

B.            16 hours.

C.            32 hours.

D.            60 hours.

Correct Answer: B

4. Which group of tissues consists of highly tadiosensitive tissues only

A.             bone marrow stem cells, spermatogonia, granulosa cells surrounding the ovum

B.             nerve cells, liver, granulosa cells surrounding the ovum

C.             liver, thyroid, connective tissue, vascular endothelium 

D.             nerve cells, sense organs

Correct Answer: A

5. In gamma decay,

A.            The neutron splits causing dissipation of energy

B.            There is dissipation of excess energy by using photons spontaneously

C.            A neutron transmutes into a proton

D.           There is dissipation of excess energy by using photons non spontaneously

Correct Answer: B

AUDIOMETRY:

1. What is the most sensitive hearing range for the human auditory organ? 

A.            1-5 Hz

B.            1-5 kHz

C.            16 kHz- 20kHz

D.            16 Hz- 20Hz

Correct Answer: B

2. Which of the following is the function of the auditory ossicles/bones?

A.            They are used for conduction of sound waves in the cochlea

B.            Nothing - they are rudimentary bones of the ear

C.            They are used for conduction of sound waves to the round window  

D.            They are used for conduction of sound waves to the oval window

Correct Answer: D

3. Which of the following is true about sound and hearing?

A.           In the human ear we can only perceive sounds in the range of 60Hz to 15kHz

B.           Air conduction is when sound waves pass from the external ear to the middle ear

C.          Sound waves consist of longitudinal mechanical waves

D. Bone conduction is transmission of sound waves through the skull directly into the middle ear

Correct Answer: C

4. Give one special feature of external ear; middle ear; & inner ear:

A.            External ear: characterised by hyaline cartilage; Middle ear: contains two muscles; Inner ear: The windows are made of an elastic membrane

B.            External ear: the auditory tube is a bended oval tube approximately 2.8 cm; Middle ear: hearing bones do not create a chain between the drum and the oval window; Inner ear: is made up of a petite labyrinth in the soft bone

C.            External ear: external auditory canal is another continuation of the auditory organ; Middle ear: composed of the drum, the cavity of the drum and auditory bones; Inner ear: the connection between the middle and the inner ear is realized by two windows

D.            External ear: the auditory tube consists of the outer-fiber and the inner-bone part; Middle ear: includes the Eustachian tube, which connects the inner cavity with the nasopharynx; Inner ear: has two parts -> the vestibular apparatus and the snail

Correct Answer: C

5. The stapes carries sound waves to what structure?

A.            The oval window of the inner ear.

B.            The Eustachian tube

C.            The Tympanic Membrane

D.            The Incus

Correct Answer: A